feld postcardsIn 2006 zag ik op Marktplaats een advertentie staan met 4 ongewone kaarten. Het leken wel zelfgemaakte kaarten, maar dan van zeer lang geleden. Ik pleegde een telefoontje met de aanbieder. Het was de kleinzoon die deze kaarten aanbood, ze waren gevonden tussen de spullen van zijn overleden opa. Voor een vriendschappelijk prijsje werd ik de nieuwe eigenaar van deze 4 kaarten. Ik was zeer nieuwsgierig geworden en kon niet wachten tot ze met post bezorgd werden. 3 dagen later was het zover. Het bleken kaarten te zijn met een grijze achtergrond met daarop applicaties van o.a. vilt, fotocollage, en andere materialen, tezamen vormen ze afbeeldingen die karikaturen moeten voorstellen. Dit had ik nog niet eerder gezien.

Zorgvuldig kregen de 4 kaarten een mooi plaatsje in mijn album.

Een aantal maanden later zag ik tot mijn verbazing wederom 1 kaart op de Marktplaats met viltapplicatie. He, dit wordt interessant, dit zou wel eens een nieuwe verzameling kunnen worden.

Mijn fascinatie was begonnen en mijn zoektocht naar de herkomst al evenzeer. Maar waar te beginnen. Ik had inmiddels de encyclopedie van de ansichtkaart ( uitgegeven door de VDP) erop nagekeken maar er was niets over te vinden.

Ook op het internet was er niet veel over bekend. Ik was tijdens mijn zoektocht op een site van : The Postcard Club “ terechtgekomen en ik was de naam van een bekende verzamelaar tegengekomen, de heer Helmfried Luers genaamd. Deze heeft veel kennis van zaken omtrent de logo’s en fabricage van ansichtkaarten en veel informatie is te vinden op zijn site op internet.

Dus ik besloot een e-mail te sturen met mijn verzoek om meer duidelijkheid te krijgen over mijn verzamelobject. Een tijdje later kreeg in een zeer uitgebreide e-mail als antwoord. Hij was zeer verrast met mijn verzoek en hij besloot mij te helpen in mijn zoektocht naar de herkomst. Op de achterkant van de kaarten staan soms een D.R.G.M. nummer vermeld, wat betekent:

Deutsche Reichs Gebrauchs Muster, het Duitse octrooibureau dat sinds 1877 alles registreert en octrooibescherming geeft voor 10 jaren.

Echter alle gegevens tussen de jaren 1891 tot begin jaren 30 zijn verloren geraakt. Wat ik wel weet is dat de octrooinummers, die op de achterkant van de kaarten vermeld staan, moeten zijn aangevraagd rondom 1911 . Verder staat er vermeld “Photochemie Berlin” , maar dat zegt alleen iets over het procédé.

Op 6 februari 2014 ben ik op bezoek geweest bij de Universiteit van Amsterdam. De heer van der Hoek stond mij te woord. Hij is de beheerder van de bijzondere collecties van de gemeente Amsterdam. Hieronder vallen eveneens de verzameling prentbriefkaarten die gemeente Amsterdam in zijn beheer heeft. Hij was zeer geïnteresseerd naar de viltkaarten maar hij kon me helaas niet verder helpen in mijn zoektocht. Ook hij was zeer verbaasd over het bestaan van deze kaarten. Mijn zoektocht gaat verder. Als er weer nieuws te melden is dan kunt u dat hier lezen. Ook kunt u vragen stellen of iets melden door rechtsboven de link “contact” aan te klikken, u kunt dan een email-adres achterlaten met uw vraag of opmerking. Ik ben benieuwd wat u mening is over mijn website. Uw tips en adviezen zijn van harte welkom. Ik zal u dan zo snel mogelijk antwoorden

Dus ik blijf met zeer veel vragen zitten die om een antwoord vragen:

 • Hoe noem je deze kaarten?
 • Zijn er meer verzamelaars van?
 • Hoeveel kaarten zijn ervan gemaakt?
 • Uit welk land?
 • Uit welk jaar?
 • Wie heeft ze ontworpen?
 • Wie heeft ze geproduceerd? Er zijn verschillende uitgevers bekend.
 • Wie heeft ze in elkaar gezet?
 • Thuiswerk of fabriekswerk?
 • Doelgroep? Kinderen of volwassenen?
 • Hoe lang zijn ze gemaakt
 • Zijn er goedkopere herdrukken van gemaakt?
 • Waarom waren deze viltkaarten zo populair?
 • Waarom stopte deze “rage “ weer?
 • Waarom zijn er zo weinig van over?
 • Waarom is er nog nooit iets over geschreven?
 • Onderwerpen op de kaarten : vormen en vertellen deze een verhaal?

Ik ben gepast nieuwsgierig wie mij hierover iets kan vertellen.

5 Responses to Help mee met de geschiedenis

 1. Lisanne schreef:

  Goed bezig harry! Succes!

 2. Maria schreef:

  Hoi,
  Wat een verrassing een site over je viltkaarten.
  Ik heb genoten van de geschiedenis die je hier vertelt.
  Van de kaarten krijg ik goede zin en denk glimlachend aan vroeger.
  Ik blijf je volgen.
  Maria.

 3. Anke schreef:

  Harry,
  Wat leuk zo’n zoektocht. De kaarten zijn wel heel erg leuk en oud. Bijzonder wat je al te weten bent gekomen, maar er zijn nog veel vragen. Volgende week komen jullie naar de Dordtse boekenmarkt. Misschien vind je nog wel één of meer exemplaren.
  Succes met zoeken!
  Anke

 4. pep schreef:

  Ha Harry, wat een verrassen mooie verhaal van je zoekt tocht. Ik hoop dat je veel plezier met deze site hebt en een succes site wordt.

  Pep

 5. Simon schreef:

  Harry, Toppie. Een goed voorbeeld van wat een prentbriefkaart kan vertellen over een historische geschiedenis van een toevallige ontdekking. Dat is nu net de bedoeling van de Ver. Documentatie Prentbriefkaarten. Succes met het vervolg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bent u een mens? *